SCHOLEN DUINZIGT
Twee scholen voor speciaal onderwijs met gymzalen in Den Haag. 3.500 m2
 

Twee scholen voor Zeer Moeilijk Lerende Kinderen, delen in dit ontwerp één gebouw en profiteren zo van elkaars nabijheid.

Het gebouw heeft twee ingangen, aan iedere kopgevel één. Korte looplijnen en goede zichtrelaties werden ruimtelijke uitgangspunten. De manier waarop het daglicht door het gebouw beweegt is onderdeel van de ruimtelijke beleving in het gebouw, maar helpt ook zich te oriënteren. Veel aandacht is besteed aan een veilige- en heldere leeromgeving voor de kinderen.

Ook de twee gymzalen worden door de scholen gezamenlijk gebruikt: Een zaal als klassieke gymnastiekzaal, de tweede zaal wordt ingericht als dans- en fitnessruimte. Binnen de rationele en pragmatische constructieve- en ruimtelijke opzet bleek ruimte voor hoogwaardige materialisering van de gevels. De translucente gevelbeplating van de bovenste gymzaal laat het gebouw ‘s avonds werken als een lantaarn.

Opdrachtgever:
De Haagse Scholen | Lucas Onderwijs Den Haag | Ceres Projecten Den Haag
Gebruikers:
Inspecteur S. de Vriesschool | Bernardusschool
Architect:
Theo Kupers Architecten
Team:
Theo Kupers met Perry Klootwijk, Rob Kotte, Christophe Banderier, Nadja Borkowski, Christianne Schets
Constructeur:
Van der Vorm Engineering, Den Haag
Adviseur installaties:
IOC Ridderkerk
Aannemer:
Vink Bouw Nieuwkoop
Fotografie:
Roos Aldershoff

De vaklokalen op de begane grond zijn voor gezamenlijk gebruik van beide scholen. De onderwijsclusters zijn passend op het onderwijssysteem ontworpen.
Ruimtelijk concept: Men kan zich goed oriënteren in het gebouw.
Travertin gevels en aluminium geanodiseerde puien.
Vanaf de begane grond is de volledige gebouwhoogte te ervaren.
De aula's zijn met een schuifwand samen te voegen.
De trappen helpen bij het oriënteren.
De gymzaal heeft daglicht rondom.
Plafond en daklicht.

  Scholen Duinzigt (PDF) >