ZORGWONINGEN
34 zorgwoningen met gezamenlijke woonkamers voor jongeren met a.s.s. 2.450 m2
 

Dit woongebouw is ontworpen voor kwetsbare jonge bewoners met autisme. Het ontwerp voorziet in een kleinschalige en heel overzichtelijke woonomgeving. Omdat deze doelgroep bijzonder zintuigelijk gevoelig is voor geluid, licht, kleur en de energie van andere personen, hebben we in het ontwerp hier extra aandacht aan besteed. De wooneenheid is het ultieme privédomein en heeft een eigen woon- en slaapkamer, badkamer en pantry. Per acht eenheden is er een gezamenlijke woonkamer met keuken en (dak)terras waar naast ontspanning en contact met andere bewoners ook begeleiding op maat kan worden gevonden.

Centraal bij het ontwerp staat de specifieke doelgroep. Hiertoe is het gebouw van binnen naar buiten ontworpen. Door effectieve aandacht voor akoestiek, dag- en kunstlicht, kleuren, geuren en de tactiliteit van materialen wordt het gebouw een plezierige, kleinschalige en veilige woonomgeving voor mensen met A.S.S. Het gebouw sluit daarnaast in vorm, maat en schaal aan op de wederopbouwwijk waar het gepositioneerd is: metselwerk gevels in een lichte tint, op een roodbruine plint, voorzien van grote ramen en ingebed in een groen kader van ligusterhagen.

Opdrachtgever:
Middin, Rijswijk
Architect:
Theo Kupers Architecten i.s.m. Planet Lab Architecture en Grip Studio
Team:
Theo Kupers met Simone Drost, Harm Janssen, Iris van Velzen, Yiyi Chen, Mateo Garcia Lopez
Constructeur:
IMd Rotterdam
Adviseur installaties:
J. Van Toorenburg
Adviseur bouwfysica:
Peutz Zoetermeer
Aannemer:
Van Zanten

Bewoners kunnen de afwerkingen van hun eigen woning zelf kiezen.
De gang naar de woningen, voorzien van lambrisering en entreenissen, is kleinschalig en huiselijk.

  Zorgwoningen (PDF) >