BRIANT COLLEGE
Verbouwing en uitbreiding school voor speciaal voortgezet onderwijs. uitbreiding 1.000m2, verbouwing 2.730m2
 

Een bestaand schoolgebouw uit de 70er jaren wordt uitgebreid en aangepast aan de noden voor hedendaags (voortgezet speciaal) onderwijs. Daartoe wordt de interne organisatie van het bestaande gangen gebouw gereorganiseerd in verschillende clusters. Op de begane grond bevinden zich de beroepsgerichte clusters: Horeca, Zorg en Bouwen. De verdieping is voor de theoretische richtingen en bestaat met name uit klaslokalen met leerpleinen. Spreek-, therapie- en concentratieruimtes bevinden zich op strategische plekken in het gebouw. Het grand café en het Innovatie Lab zijn de brug naar de buitenwereld: Hier kunnen leerlingen in een veilige omgeving oefenen op vaardigheden die ze gaan toepassen na het behalen van hun diploma.

De uitbreiding voegt zich op zodanige wijze tegen het bestaande gebouwvolume, dat er een geheel nieuwe interne ruimtelijke organisatie ontstaat. Daarnaast verkleint dit nieuwbouw gedeelte het warmteverlies oppervlak beduidend. Met de materialisatie van het interieur wordt beoogd een professionele omgeving te creëren die weinig lijkt op een schoolgebouw. Allemaal bedoeld om het leren en werken in dit gebouw voor deze categorie leerlingen zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Briant College is onderdeel van Scholencampus Bethaniënstraat.

Opdrachtgever:
De Onderwijsspecialisten
Gebruikers:
VSO Briant College
Architect:
Theo Kupers Architecten
Team:
Theo Kupers met Iris van Velzen, Esra Ozel, Avgi Iordanidou, Madeleine Mans
Constructeur:
Van Rossum Rotterdam
Adviseur installaties:
S2H
Adviseur bouwfysica:
DGMR Arnhem
Aannemer:
Klaassengroep Arnhem
Fotografie:
Roos Aldershoff

Het oorspronkelijke gebouw, waarvan de oude gymzaal aan de rechterzijde is gesloopt.
Het Briant College is uitgebreid met een nieuwbouwgedeelte voor de horeca afdeling.
Door de transformatie is de centrale entree van het gebouw verplaatst en hierdoor meer zichtbaar.
Het vernieuwde schoolplein biedt ruimte aan beweging en ontspanning.
Als een ‘hoofdstraat’ door een dorp verbindt de nieuwe ruggegraat de verschillende afdelingen op een natuurlijke manier met elkaar. Kantine en aula zijn strategisch geplaatst op de route.
De nieuwe entree in het Briant College is centraal gelegen en komt uit op de ‘hoofdstraat’ in het gebouw.
De nieuwe 'hoofdstraat' van het gebouw, waar projecten van leerlingen geëtaleerd kunnen worden.
De kantine is een van de knooppunten in de hoofdroute van het gebouw, gelegen naast aan het ‘Grandcafé’ en een zongerichte buitenruimte.
De diverse praktijklokalen zijn herkenbaar en hebben een open en lichte uitstraling, zonder dat hiermee de privacy verstoord wordt.
Met de interieur materialisatie wordt beoogd een professionele omgeving te creëren die weinig lijkt op een schoolgebouw.
Het vernieuwde centrale trappenhuis is licht en overzichtelijk.
Het BWI lokaal.

  Briant College (PDF) >