BLOKPOELSCHOOL
Basisschool voor speciaal onderwijs in Den Haag Moerwijk. 2.020 m2
 

Deze BENG-school is onderdeel van het stedelijk vernieuwingsproces van de wederopbouwwijk Moerwijk-Oost in Den Haag. Het oorspronkelijke stedenbouwkundig ontwerp is van de hand van Dudok. Zijn invloed op de architectuur is duidelijk zichtbaar. Met haar gele baksteen, donkere plint, karakteristieke kopgevel en entreeluifel voegt de school zich in de omgeving. Tegelijkertijd krijgt zij een geheel eigen karakter door de gedifferentieerde opbouw van het gebouwvolume die daarmee ook het speelplein een menselijke maat geeft. Dit plein is omzoomd met een dikke groene haag en sluit aan bij het groene karakter van de wijk. De toegepaste zichtbare groene daken, waterberging en PV panelen helpen om de duurzaamheidsambities te realiseren.

Het belang van beweging en lichamelijke activiteit voor de specifieke doelgroep is een leidraad geweest bij het ruimtelijk ontwerp. Gymzaal, speelhal en multifunctionele ruimte zijn centraal in het gebouw gepositioneerd en er zijn korte looplijnen tussen groepsruimtes en de diverse speelpleinen. De onderbouwlokalen komen direct uit op hun eigen speelplein. Ook is er aandacht voor het creƫren van een professionele, aangename omgeving voor de leerkrachten; op de eerste verdieping met een eigen dakterras.

Opdrachtgever:
De Haagse Scholen
Gebruikers:
Basisschool Insp. W.P. Blokpoelschool
Architect:
Theo Kupers Architecten
Team:
Theo Kupers, Iris van Velzen, Esra Ozel, Yiyi Chen
Constructeur:
Raadgevende Ingenieurs Van Rossum Rotterdam
Adviseur installaties:
Innuvate bv
Adviseur bouwfysica:
Mobius Consult