BUITENPLAATS DE HOORNEBOEG
 

Voormalige buitenplaats De Hoorneboeg ligt als een mysterieuze heuvel op de gelijknamige heide. Voor wandelende en fietsende Hilversummers is het een plek ‘die er altijd was’. Even mooi, oud en stabiel als het omringende landschap. Toch gaat er iets veranderen. Stichting De Hoorneboeg is eigenaar van de buitenplaats en heeft binnen een aantal jaren geen geld meer voor het noodzakelijke onderhoud van het parkbos, de paden en gebouwen. Een duurzame instandhouding komt daarmee in gevaar.

Wij willen die situatie voorkomen en zoeken daarom met UrbanMind en We Love The City naar een toekomstbestendig nieuw gebruik.

In ons concept nemen we de cultuurhistorische waarde als startpunt. Deze buitenplaats is in de 18e eeuw ontstaan, als zomerresidentie van rijke Amsterdammers die hier genoten van de jacht, filosofie, poëzie, muziek, bloemen & planten, tuinarchitectuur en beeldende kunst. Het gebied is sindsdien regelmatig van bestemming veranderd, totdat het in 1948 een studie- en bezinningscentrum van de Remonstrantse Broederschap / Stichting De Hoorneboeg werd. 

De stichting zoekt daarom naar een bestemming die iets doet met het verhaal van de plek en past bij deze tijd. Dat sluit de functie ‘conferentieoord’ niet uit, maar dan als onderdeel van een cultureel en pluriform concept. Wij zien volop kansen voor een caleidoscoop van kleinschalige activiteiten op het gebied van kunst, bezinning & spiritualiteit, genieten, wonen, natuur en gezondheid. Culturele Buitenplaats noemen we dat. Een idee met 18e eeuwse wortels, maar dan in een moderne vorm en voor iedereen toegankelijk. 

www.vriendenvandehoorneboeg.nl

Opdrachtgever:
Stichting De Hoorneboeg, Hilversum.
Ontwikkelaar:
UrbanMind
Stedenbouw / landschap:
WE LOVE THE CITY
Architectuur:
Theo Kupers Architecten i.s.m. Planet Lab Architecture
Team: 
Theo Kupers met Simone Drost, Perry Klootwijk, Madeleine Mans

Situatie 'De Hoorneboeg'
Foto's originele Villa
Ontwerpschets Uitgangspunten Villa.
Villa variant A: Cultuurwerkplaats
Villa variant B: Private Gallery.
Villa variant B: Interieurschets Private Gallery
Foto's orginele woonboederij 'Stalheim' en de schuur
Uitganspunten Ontwerpvoorstel woonboederij 'Stalheim' en de schuur : Toekomstbestending, Omgevingsgericht, Spiritueel.
Woonboederij 'Stalheim' en de schuur variant A: Cultuurwerkplaats
Woonboederij 'Stalheim' en de schuur variant A : Interieurschets Cultuurwerkplaats
Woonboederij 'Stalheim' en de schuur variant B: Private Gallery.
Woonboederij 'Stalheim' en de schuur variant A : Interieurschets Private Gallery.
Woonboerderij 'Stalheim' en Schuur variant C: Zelfstandige Wooneenheden.
Woonboederij 'Stalheim' en de schuur variant C: Schets Zelfstandige Wooneenheden.
Foto's orginele Beheerderswoning en Kas.
Beheerderswoning/Kas Variant A : Agrotoerisme Begane Grond.
Beheerderswoning en Kas Variant A. Agrotoerisme 1e verdieping
Een nieuw gebouw midden in de moestuin.