SCHAEPMANHUIS
Woonhuis in Rijsbergen
 

Een lang gekoesterde wens van de opdrachtgevers is bij dit project in vervulling gegaan: Verhuizen uit Rotterdam naar het vakantiehuis op een prachtige plek aan de rand van Nederland. Een uit 1959 stammende vakantiehuis moest hierbij aangepast en uitgebreid worden aan hedendaagse eisen voor comfort: Rondom geïsoleerd en een extra badkamer toegevoegd. Bovendien ontbrak er een ruimte om geconcentreerd te kunnen werken.

Het dennenbos opent zich rondom het woonhuis naar een koeienwei aan de zuidzijde. De benadering vanaf de weg is via een met dennenaalden bezaaid bospad. Door de bouw van een carport is de auto van het huis losgekoppeld. Het lopen-in-de-buitenlucht is onderdeel geworden van de toenadering tot het huis.

Het huis is aan de buitenzijde geisoleerd, waardoor het paviljoen, de carport en het bestaande huis van eenzelfde huid konden worden voorzien. Drie nieuwe, heldere en scherpe elementen in een woud van bomen. De haast tastbare huid van hout om een permanent vakantiegevoel te stimuleren. Gebeitst in de komplementaire kleur rood om de gebouwtjes te verzelfstandigen in het groen/bruin van haar omgeving.

De kozijnen zijn van onbehandeld Western Red Cedar. In de met rode houtolie geïmpregneerde gevel zullen ze na verloop van tijd zilvergrijs afsteken. Ook het interieur van het paviljoen ademt de geest van een vakantieverblijf in het bos: Alle wanden en het plafond zijn van berkenmultiplex beplating.

Opdrachtgever:
Dhr. en mevr. Schaepman, Rijsbergen
Architect:
Theo Kupers Architecten
Constructeur:
ABT Delft
Aannemer:
Gebr. Heeren, Zundert
Fotografie:
Scagliola-Brakkee

Nominatie Welstandsprijs Noord Brabant

Het werkpaviljoen (links) staat los van het woonhuis.
Een fris rood in het bos.

  Schaepmanhuis (PDF) >