DE WERELD OP ZUID
Brede school in Rotterdam. 2005-2009. Scholen 3.400 m2, Gymzalen, Kinderopvang en Dagbesteding 3.930 m2 bvo. Bouwkosten € 1.100 /m2 Prijswinnaar Job Duraprijs 2011.

Deze multifunctionele accomodatie speelt een belangrijke rol in het stedelijk vernieuwingsproces van een onderkomen naoorlogse Rotterdamse woonwijk. Met de bijeengebrachte functies en de groepering van participanten in één gebouw is dit onderwijsgebouw een centraal en openbaar complex in de wijk, waarmee de opgave van publiek belang is. De speelpleinen zijn omzoomd met een dikke groene haag en sluiten aan bij het lommerrijke van deze wijk. De wens van de participanten tot gezamenlijkheid in één gebouw wordt weerspiegeld in de zelf gekozen naam ‘de Wereld op Zuid’, als manshoge aluminium letters op de dakrand geplaatst.

Het ontwerp van de beweging door de ruimte is een leidraad geweest bij het positioneren van ruimten, wanden en trappen. De circulatieruimten verbreden zich en verdubbelen in hoogte om de ruimtelijke kwaliteit en diversiteit in het gebouw te versterken. De centrale hal is het knooppunt waardoor en waarlangs vele routes zich bewegen.

Verder lezen: De Wereld op Zuid, bouwen aan een brede school ISBN 978-9490322045


Opdrachtgever:
Vestia Rotterdam-Zuid
Gebruikers:
Basisscholen Toermalijn en Christophoor | Kinderservice Hotels | Pameijer | Charlois Welzijn
Architect:
Theo Kupers Architecten bv
Team:
Theo Kupers with Floris Le Conge Kleyn, Perry Klootwijk, Rob Kotte, Christophe Banderier, Nadja Borkowski, Annemarie Boot
Constructeur:
ABT Delft
Adviseur installaties:
ABT Velp
Aannemer:
Van Waning, Rotterdam
Fotografie:
Roos Aldershoff / Jannes Linders


  De Wereld op Zuid (PDF) >
 
categorie: SCHOLEN